Steltenlopers Inhuren

Steltenlopers WinterwensBent u op zoek naar een unieke en vermakelijke toevoeging voor uw volgende evenement? Zoek niet verder! Joeps Entertain biedt u de perfecte straatanimatie om uw feest tot leven te brengen: steltenlopers! Deze kleurrijke en bijzondere performers zorgen voor een onvergetelijke ervaring en brengen mensen van alle leeftijden en achtergronden samen. Of het nu gaat om een bedrijfsfeest, een festival, een bruiloft of een openbaar evenement, steltenlopers voegen een vleugje magie toe aan elke gelegenheid.

Steltenlopers doorheen de tijd.

Steltenlopen heeft de kracht om mensen samen te brengen, hen te herinneren aan onze rijke geschiedenis en de schoonheid van menselijke creativiteit te tonen. Al duizenden jaren maakt steltenlopen deel uit van sociale, rituele en religieuze gebruiken van mensen en leefgemeenschappen overal ter wereld. Van Azië (China, Japan en Vietnam) tot Europa (Frankrijk en België) en tot in Afrika en Amerika, steltenlopers hebben hun unieke stempel gedrukt op diverse culturen.

 

In het oude Griekenland werd steltenlopen al in de 6e eeuw voor Christus beoefend, waar het bekend stond als “κωλοβαθριστής” (kōlobathristēs), afgeleid van “κωλόβαθρον” (kōlobathron), wat “steltpaal” betekent. De tradities van steltgebruik zijn dus eeuwenoud en hebben zich door de tijd heen ontwikkeld van praktische mobiliteit naar artistieke expressie.

De Praktische Voordelen van Steltenlopen

Hoewel steltenlopen tegenwoordig niet meer gebruikelijk is voor dagelijks gebruik, diende het in het verleden vele praktische doelen. Vooral in onherbergzame of moerasachtige gebieden waren steltenlopers te vinden. Door zich op stelten te verplaatsen, konden ze natte gebieden gemakkelijk doorkruisen en hadden ze een uitstekend zicht op het landschap. Bovendien werden stelten in de landbouw gebruikt om bijvoorbeeld de oogst van hoge bomen binnen te halen. In de moderne tijd worden stelten nog steeds gebruikt in de bouwnijverheid, waar ze handig zijn voor het werken op grote hoogtes zonder de noodzaak van ladders of steigers. Steltenlopers kunnen op deze manier gemakkelijk ramen wassen, daken repareren en hoge plafonds installeren of schilderen.

Steltenlopers in België: Een Boeiende Geschiedenis

België heeft een fascinerende geschiedenis van steltenlopen. Na overvloedige regen werden stelten gebruikt om door overstroomde gebieden te lopen. Wat begon als een praktische vaardigheid groeide al snel uit tot een plezierige hobby waarbij steltenlopers wedstrijden en vechtpartijen hielden. Op het beroemde schilderij “Kinderspelen” van Pieter Bruegel de Oude uit 1532 zijn zelfs steltenlopers afgebeeld, te midden van 80 andere spelletjes die kinderen in die tijd speelden.

Na de Tweede Wereldoorlog organiseerde een opvallende groep uit de wijk Langevelde grote vredesfeesten in België. Deze groep trad op in papieren kostuums in de nationale driekleur zwart/geel/rood, met stelten van verschillende hoogtes. Hun succes was overweldigend en al snel werden ze gevraagd om op te treden in naburige gemeenten, waardoor de populariteit van steltenlopers zich als een lopend vuurtje verspreidde.

De Evolutie van Steltenlopen

Stelten zijn door de jaren heen geëvolueerd, waarbij ze steeds lichter en duurzamer werden. Tegenwoordig worden stelten vaak gemaakt van aluminium in plaats van hout, waardoor ze comfortabeler zijn voor steltenlopers. Daarnaast worden de stelten niet meer manueel vastgehouden, maar worden ze vastgebonden aan de benen net onder de knie. Dit geeft de steltloper meer bewegingsvrijheid en maakt het lopen op stelten soepeler en eleganter.

Verschillende soorten stelten

Stelten zijn er in verschillende vormen, elk met hun eigen specifieke toepassingen:

  1. Puntstelten: Deze stelten worden niet vastgehouden met de handen maar zijn vastgebonden aan de benen net onder de knie. Ze bieden meer bewegingsvrijheid en hebben meestal een rubberen dop onderaan voor antislip, waardoor uitglijden wordt voorkomen. Puntstelten zijn ideaal voor wandelen, maar het is niet mogelijk om stil te staan.
  2. Werkstelten: Deze stelten hebben een platte voet onderaan en zijn uitgerust met veren, waardoor steltlopers kunnen blijven stilstaan. Ze worden veel gebruikt door bijvoorbeeld fruitboeren in Californië om hun bomen te snoeien en te oogsten. Ook bij droogbouwconstructies, afwerkingsverven en het ophangen van plafondtegels vinden deze stelten hun toepassing.
  3. Springstelten: Speciaal ontworpen stelten waarmee gebruikers verbluffende trucs kunnen doen. Ze maken gebruik van fiberglas bladveren en zijn populair voor zowel recreatief als extreem sportgebruik. Met springstelten kunnen steltenlopers indrukwekkende sprongen maken en grote afstanden afleggen met elegante stappen.

Springstelten

Het gebruik van springstelten biedt een sensationele ervaring voor zowel steltenlopers als toeschouwers. Zodra je de springstelten hebt aangetrokken, ben je klaar om de lucht in te gaan! Met minimale inspanning kunnen steltenlopers sprongen maken tot wel 1 tot 1,5 meter hoog en snelheden tot wel 32 km/u behalen. Ze bewegen als elegante gazelles door de straten en voelen zich als ware krachtpatsers terwijl ze met gemak grote afstanden afleggen met stappen tot wel 2,7 meter lang.

De Veiligheid en Oefening met Springstelten

Voordat je jezelf als een ware stuntman of -vrouw lanceert, is het van essentieel belang om te leren hoe je veilig met springstelten omgaat. Oefen eerst op een vlakke ondergrond en draag altijd beschermende uitrusting, zoals een helm en knie- en elleboogbeschermers, om ongelukken te voorkomen.

Waarom Kiezen voor een Steltloper?

Een steltloper biedt niet alleen vermakelijk entertainment op evenementen, straatanimaties of feesten, maar heeft ook talloze andere voordelen. Zo zijn steltenlopers unieke circusartiesten die zich perfect aanpassen aan de sfeer van het evenement. Ze fungeren als opvallende eyecatchers en trekken moeiteloos de aandacht van het publiek. Bovendien zijn ze bijzonder interactief en leggen ze gemakkelijk contact met de aanwezigen, wat vooral voor kinderen een magische ervaring is.

Steltenacts

Op onze pagina ‘Steltlopers‘ bieden we een uitgebreid assortiment van diverse thema-steltlopers. Of het nu gaat om een specifiek thema, een bepaalde feestdag of een uniek concept, we hebben voor elke gelegenheid de perfecte steltloper. Wij bieden advies en samenwerking op maat om ervoor te zorgen dat uw evenement een onvergetelijke ervaring wordt.

Breng Uw Evenement naar Nieuwe Hoogtes met steltenacts

Steltenlopers boeken bij Joeps Entertain betekent het toevoegen van magie, spektakel en plezier aan uw evenement. Laat uw gasten zich verwonderen en genieten van de betovering van steltenlopen. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek de mogelijkheden om uw feest tot een spectaculaire gebeurtenis te maken. Met steltenlopers van Joeps Entertain wordt uw evenement een onvergetelijke belevenis waar nog lang over nagepraat zal worden.